بنا به گزارش روزنامه “تهران تایمز” درباره جدیدترین اخبار صادراتی، صادرات سالانه زعفران در سال گذشته، از 190 میلیون دلار عبور کرد. این روزنامه همچنین از امضای تفاهمنامهای میان سازمان برنامه بودجه و سه بانک ایرانی به منظور حمایت از تولید و صادرات این کالای ایرانی خبر داد.
میزان صادرات سالانه زعفران ایران و مهمترین خریداران خارجی زغفران ایرانی
سخنگوی گمرک جمهوری اسلامی ایران (ایریکا) اعلام کرد: زعفرانکاران ایرانی در سال گذشته (منتهی به 29 اسفندماه) توانستهاند میزان 324 هزار و 589 تن محصول به ارزش بیش از 190 میلیون دلار را تولید و به 60 مقصد خارجی صادر کنند.
به گزارش ایرنا، روحالله لطیفی در ادامه گفت: بیش از 78 درصد از صادرات مذکور از نظر ارزشی به پنج مشتری عمده زعفران ایرانی انجام شده است.
هنگکنگ با 74578 کیلوگرم به ارزش 46626 میلیون دلار، امارات متحده عربی با 59791 کیلوگرم به ارزش 33942 میلیون دلار، اسپانیا با 49025 کیلوگرم به ارزش 26440 میلیون دلار، چین با 40139 کیلوگرم به ارزش 22504 میلیون دلار و در نهایت افغانستان با 33781 کیلوگرم به ارزش 19168 میلیون دلار بزرگترین خریداران زعفران ایران در مدت مذکور بودهاند.
به گفته لطیفی، پنج کشور مذکور از نظر وزنی 79 درصد از کل صادرات زعفران جمهوری اسلامی را به خود اختصاص داده اند.
ایران یکی از تولیدکنندگان برتر زعفران در جهان است و بیش از 90 درصد تولید آن به مقاصد خارجی صادر میشود.
صادرات زعفران این کشور طی هشت ماهه نخست سال جاری (30 اسفند تا 30 آبان) به میزان 192 تن زعفران و به ارزش 117500 میلیون دلار به مقاصد خارجی انجام شده است.
هنگکنگ، اسپانیا، امارات متحده عربی، جمهوری خلق چین و افغانستان نیز بزرگترین واردکنندگان زعفران این کشور در هشت ماهه مذکور بوده اند.
حمایتهای جدید دولت به منظور افزایش تولید و صادرات زعفران
در ادامه بررسی جدیدترین اخبار صادرات سالانه زعفران، به خبری مبنی بر امضای یک تفاهمنامه جدید بین دولت و بخشی از سیستم بانکی کشور به منظور حمایت از صنعت زعفران ایران میپردازیم.
بر اساس تفاهمنامهی چندجانبهای که در اوایل مهرماه سال گذشته بین سازمان برنامه و بودجه و سه بانک کشور امضا شد، ۱۰ تریلیون ریال معادل حدود ۲۳۸۰۹0 میلیون دلار، از اعتبارات این سه بانک برای حمایت از صنعت زعفران اختصاص یافت.
این تفاهمنامه توسط حمید پورمحمدی قائم مقام سازمان برنامه و بودجه کشور و مدیران عامل بانکهای کشاورزی، ملت و توسعه صادرات ایران امضا شد.
پورمحمدی در مراسم امضای این تفاهم نامه خاطرنشان کرد: اعتبار یاد شده در قالب تسهیلات بانکی در اختیار تولیدکنندگان و فعالین شاغل در فراوری زعفران قرار میگیرد تا از تولید زعفران و بسته بندی و فرآوری این محصول که تحت تاثیر شیوع بیماری ویروس کرونا، با مشکل مواجه شده است، حمایت شود.
به گفته این مقام مسئول، نرخ سود تسهیلات مذکور 18 درصد خواهد بود که سازمان برنامه و بودجه با پرداخت سه درصد از میزان آن موافقت کرده است.
کلام آخر
ایران به دلیل شرایط خاص طبیعی، از معدود نقاطی در جهان محسوب میشود که امکان کشت زعفران در آن ممکن است. این مساله باعث شده تا ایران جایگاه مهمی در تولید این محصول با ارزش در جهان داشته باشد. ضروریست به منظور حفظ و تقویت این جایگاه حمایتهای بیشتری از فعالین این صنعت صورت بپذیرد.