پسته کله قوچی از محصولات با کیفیت و گران قیمت بازار میباشد که برای این نوع از پسته بازار داخلی و خارجی مناسبی نیز وجود دارد که همه ساله مقدار بسیار بالایی از این نوع پستهها به خارج از کشور صادر می شود. صادرات پستههای کله قوچی شهرت و محبوبیت بالایی را در میان سایر انواع پسته دارد و بیشتر کشورهای اروپایی خواهان خریداری این محصول مرغوب میباشند. محبوبیت خرید پسته از نوع کله قوچی به دلیل درشت بودن مغز و همچنین طعم لذیذش میباشد. برای آشنایی با ویژگی های این خشکبار محبوب تا ادامه این مطلب همراه ما بمانید.
انواع پسته موجود در ایران
حدود ۶۰ تا ۷۰ گونه متنوع درخت پسته ماده در ایران موجود میباشد که برای شناسایی انواع آن نیز دستهبندیهای مختلفی وجود دارد که ادامه به آن میپردازیم.
- از لحاظ شکل ظاهری پسته به دو دسته پسته فندقی و پسته بادامی تقسیم میشود.
- از لحاظ زمان گلدهی به سه دسته پسته زودگل، پسته متوسط گل و پسته دیرگل تقسیم میشود.
- از نظر زمان رسیدن این محصول به پنج نوع پسته خیلی زودرس، پسته زودرس، متوسط رس، پسته دیررس و پسته خیلی دیررس تقسیمبندی خواهد شد.
پسته کله قوچی نیز در دسته پستههای فندقی قراردارد که شکل آن گرد و شبیه فندق است و اندازه آن نیز درشت میباشد.
بررسی ویژگیهای پسته کله قوچی
این نوع پسته یکی از مشهورترن انواع پستههای موجود در ایران میباشد که در ادامه ویژگی هایش را بیان میکنیم.
- مغز درشت فندقی شکل و ثمردهی خوب آن باعث گسترش و محبوبیت پسته کله قوچی شده است.
- اگرچه این نوع پسته جزو ارقام زودگل میباشد اما از ارقام زودرس نبوده و در ردیف محصولات دیررس قرار میگیرد.
- گلدهی این محصول بهطور متوسط از ۷ فروردین آغاز و در ۱۲ فروردین تمام میشود.
- چون این پسته جزو ارقام زود گل میباشد، بیشتر در معرض خطر سرمای بهاره قرار میگیرد.
- زمان برداشت این نوع پسته دهه دوم شهریور میباشد
- برخلاف پستههای فندقی اندازه انواع کله قوچی بزرگتر میباشد که در سایزهای ۲۰ تا ۲۶ انس یافت میشود و انس ۲۰ـ۱۸ این پسته هم در مقادیر کم موجود میباشد.
نام دیگر کله قوچی پسته حاج شریفی است که انتخاب این نام به تاریخچه این پسته برمیگردد. کله قوچی برای اولین بار توسط حاج علی شریفی در روستای دهنو رفسنجان شناسایی و گزینش شد. مناطق عمده کشت انواع پسته کله قوچی استان کرمان است، اما در سایر استان نیز به صورت پراکنده پرورش داده میشود.
مزیتهای کله قوچی
میتوان محبوبیت این پسته را در خاصیت درشتی مغز آن و همچنین طعم بسیار خوب و قیمت مناسبش عنوان نمود که از مزایای استفاده از این پسته میباشد. البته میتوان گفت که شاید در ظاهر کله قوچی ظاهری شبیه به پسته فندقی دارد اما در حقیقت امر این پسته نسبت به نوع فندقی درشت تر بوده از وزن سنگین تری برخوردار می باشد که به همین علت در هر کیلو تعداد کمتری وجود دارد.
پستههای کله قوچی خواص زیادی را برای بدن انسان دارند که شامل موارد زیر میشود.
- بسیار خون ساز میباشد
- تقویت کننده مغز و ذهن است
- آرامش قلب و آرام کردن اعصاب
- باز کردن مجاری کبدی
- تقویت کننده معده
- باعث تسکین سرفه خواهد شد
بررسی خواص این پسته مرغوب
- مصرف پسته نیروی جنسی را تقویت خواهد کرد
- پسته به شدت بر قوای جنسی مردان تاثیرگذار است و مطالعات نشان داده که مردان با مصرف روزانه حدود ۱۰۰گرم آجیل، به مدت سه هفته ،میتوانند اختلال نعوظ را حدود ۵۰ درصد بهبود بخشند.
- بسیار خون ساز است
- مغز پسته به دلیل داشتن آهن خون ساز بوده و آنهایی که مبتلا به کم خونی میباشند باید حتما روزانه مقداری پسته مصرف کنند.
- باز کردن مجاری کبد از خاصیتهای پسته کله قوچی است
- پسته موجب تقویت معده خواهد شد.
- آرامش اعصاب و روان
- پسته کله قوچی مقادیر بالایی از ویتامین b6 دارد که به ساخت اسید آمینه ضروری بدن کمک میکند که برای ضربان قلب و عروق بسیار مفید میباشد. به همین علت این آجیل نقش بسیار مهمی در حفظ سیستم عصبی بدن لنسان ایفا می کند.
ارزش غذایی پسته کله قوچی و ویتامینهای آن
کربوهیدراتها، پروتئین، اسید آمینه ،چربی و فیبرهای رژیمی، مواد معدنی ،پتاسیم، آهن، کلسیم ،روی ،مس و سدیم از موارد تشکیل دهده این پسته میباشند.این آجیل همچنین دارای ویتامین های ضروری ،مثل:ویتامین ث ، ب۶، آ، کا، تیامین، فولات، کولین ،اسید و بتایین است .
در۱۰۰ گرم از مغز پسته منابع زیر موجود میباشد.
- مواد چرب ۵۴گرم
- کلسیم ۱۳۰ میلی گرم
- فسفر ۵۰۰ میلی گرم
- آهن ۵.۷میلی گرم
- مواد نشاسته ای ۱۵گرم
- آب ۲.۵گرم
- پروتئین ۲۰ گرم
- پتاسیم ۹۵۰ میلی گرم
- ویتامین آ ۲۳۰ واحد
- ویتامین ب۱، ۷ میلی گرم
عوارض مصرف زیاد پسته ی کله قوچی
مغز پسته یکی از منابع غنی اسید چرب مفید میباشد، ولی مصرف آن به کسانی که میزان تری گلیسرید خون بالایی دارند، توصیه نمی شود، همچنین به علت هضم دشوار آن برای معده نیز مناسب نیست. خوردن زیاد این محصول باعث گرمی بدن و کهیر و دانههای قرمز رنگ در پوست خواهد شد. برای رفع گرمی و خشکی باید سرکه ، انار ترش و یا برگه زردآلوی ترش مصرف کنید.خوردن پسته برای افرادی که دچار ضعف و نارسایی کبد هستند و مبتلایان به بیماری نقرس، دیابت و ناراحتی کلیه نیز مضر می باشد. همچنین مغز پسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک میباشد و برای افراد گرم مزاج مناسب نیست.
اثرات جانبی پسته کله قوچی
مصرف پسته بیش از اندازه می تواند عوارض جانبی خاصی را ایجاد کند که در ادامه بیان میکنیم.
- افزایش وزن با مصرف بی از حد پسته : اگر مصرف پسته روزانه شما زیاد باشد ،به دلیل وجود پروتئین زیاد موجود در این محصول می تواند باعث افزایش وزن شود .
- فشار خون: پسته های بو داده به دلیل وجود مقدار زیاد نمک منجر به افزایش فشارخون می شوند .
- دستگاه گوارش : اگر بدنتان به فروکتن های ترکیبی موجود در پسته کله قوچی واکنش نشان دهد، باعث مشکلات امکان دارد گوارشی شود که این می تواند احتمال ابتلا به یبوست، درد شکم، اسهال و نفخ را نیز افزایش دهد.
بنابراین برای مصرف این ماده مغذی بهتر است که تعادل را رعایت نمایید.