در باب موضوع صادرات محصولات کشور توجه به این نکته ضروری است که اقتصاد کشور تنها مربوط به صادرات کالاهای نفتی نیست. در کنار محصولات نفتی، کالاهای مربوط به بخش کشاورزی نیز فرصت مناسبی جهت ارتقای سطح درآمد را فراهم میکنند. میان محصولات کشاورزی صادراتی، خشکباری چون کشمش، پسته و زعفران در دسته بهترین موارد قرار دارند. به طور کل 40 درصد از صادرات خشکبار جهان به بازار اروپا مربوط میشود. خشکبار ایرانی به دلیل کیفیت بالا، تنوع و ارائه شدن به صورت فلهای طرفداران بسیاری در میان کشورهای اروپایی دارد و در میان کشورهای صادرکننده کشمش رتبه سوم را به خود اختصاص داده است. کشورهای ترکیه و آمریکا به ترتیب جایگاههای اول و دوم را دارند. در ادامه این مقاله به بررسی قوانین صادرات کشمش میپردازیم.
صادرات کشمش
در حدود 85 درصد از صادرات کشمش جهان توسط کشورهای ترکیه، ایران، یونان، ایالت متحده آمریکا و شیلی انجام میگیرد. این محصول صادراتی در کشورهایی همچون امارات، روسیه، اوکراین، آلمان، مصر، کانادا، پاکستان، ترکیه، اسپانیا و کویت محبوبیت به خصوصی دارد. کشورهایی همچون ترکیه و امارات علاوه بر تولید کشمش، خود خواهان واردات آن نیز هستند. کشوری مانند استرالیا با واردات کشمش آن را با نام و بستهبندی خود آماده کرده و به کشورهای دیگر صادر میکند.
ایران از صدها سال قبل به تولید کشمش مشغول است و بیشترین تنوع را در میان صادرکنندگان این خشکبار دارد. برای تولید کشمشی مرغوب به آب و هوایی گرم و خشک نیاز است؛ به همین دلیل برخورداری ایران از این آب و هوا و اقلیم از مناسبترین کشورها برای کشت کشمش میباشد. همین امر باعث جلب توجه خریداران کشمش صادراتی ایرانی شده است.
قوانین صادرات کشمش
از مهمترین اصلها در صادرات محصولات توجه به خواستهها و استانداردهای تعیین شده توسط هر کشور است. تهیه بستهبندی مناسب و توجه به نحوه تولید و فرآوری خشکبار بیشترین اهمیت را دارد. از دیگر قوانین صادرات کشمش در زیر شرح داده شده است:
- از قوانین اصلی در زمینه بستهبندی و صادرات کشمش توجه به این نکته ضروری است که باید نام محصول به صورت کامل روی بسته ذکر شود.
- ضروری است تا اگر در تهیه محصول مواد افزودنی خاصی به کار برده شده، حتما مشخصات آن بیان شود.
- مواردی همچون پاک شده یا نشده بودن کشمش بر روی جعبه آورده شود.
- لازم است تا مشخصات محصول و مواردی همچون تاریخ تولید و انقضای آن نیز هم بر روی بستهبندی هم بر روی برچسب محصول آورده شود.
- محصولی مانند کشمش برای صادرات به کشورهای خارجی نیازمند کسب مجوزهای قانونی از مراکز معتبر میباشد. سیب سلامت، مجوز سازمان غذا و دارو و همچنین گواهینامه استاندارد مانند گواهینامههای امنیت غذا، گواهی حفاظت از محیطزیست و محصولات ارگانیک باید توسط صادرکننده کسب شود.
- در صادارت کشمش توجه به درجه رطوبت آن، میزان خشک بودن، مواد نگهدارنده به کار برده شده، رتبه کیفیت محصول و استانداردهای کشور مقصد بسیار حائز اهمیت است.
جمعبندی
در این مقاله از اصلیترین قوانین صادرات کشمش به عنوان یک میوه خشک را بیان کردیم. صادرات کشمش در کشور ما صنعتی جدید محسوب میشود اما به دلایل کیفیت بالا و استقبال سایر کشورها از محصول تولیدی ایرانی جایگاه خوبی را در میان سایر کشورهای تولیدکننده کسب کردهایم. برای داشتن یک تجارت هرچه موفقتر در صادرات کشمش ضروری است تا به تمام موارد ذکر شده در این مقاله از جمله بسته بندی مناسب با ذکر جزئیات، کیفیت تولید محصول، توجه به خواسته خریداران و غیره توجه ویژهای کرد.