طبق بررسیهای انجام شده، هر ساله در حدود 330 تن زعفران تولید شده توسط کشورهای مختلف در بازار جهانی برای مبادله گذاشته میشود. صادرات زعفران سالانه از درآمد بسیار بالایی برخوردار است. از میزان کل زعفران مبادله شده، 310 تن کل حجم صادراتی به ایران تخصیص داده میشود. این گیاه که به طلای سرخ نیز معروف است علاوه بر مصرف خوراکی در موارد دارویی و بهداشتی هم به کار گرفته میشود. از آنجایی که از مرغوبترین نوع آن در ایران کشت میشود و همچنین وجود آمار و ارقام بالا در درخواستهای این کالا، تجار و بازرگانان علاقهمند به صادرات زعفران هستند. در نظر گرفتن این موضوع ضروری است که برای داشتن یک تجارت موفق و پرسود باید پیش از شروع، با قوانین صادرات زعفران از ایران آشنایی کامل را کسب کنیم.
قوانین صادرات زعفران از ایران
بیشترین سود در صادرات زعفران مربوط به خرده فروشی است. اما این فرآیند علاوه بر داشتن درآمد قابل توجه پیچیدگیهای زیادی را نیز شامل میشود؛ زیرا نیازمند بازاریابی، دریافت مجوزها و ثبت شرکت صادرکننده است. به همین جهت تجار به سمت عمده فروشی کشیده میشوند. به ترتیب کشورهای ایران، اسپانیا، افغانستان، یونان و فرانسه در جمع برترین صادرکنندگان زعفران در جهان قرار دارند. کشورهایی نظیر هنگکنگ، ایالات متحده، هند، ویتنام، تایلند، ایتالیا، چین، تایوان، ژاپن، فیلیپین، پاکستان، مالزی و بنگلادش هم از مقاصد و خواهان صادرات زعفران ایران به شمار میآیند.
مراحل و قوانین صادرات زعفران از ایران
همچون هر محصول صادراتی، برای فروش زعفران در کشورهای دیگر در نظر گرفتن مراحل و قوانین صادرات زعفران از ایران امری ضروری است که به شرح زیر میباشد:
- ارزیابی نیاز بازار جهانی
- تولید زعفران با کیفیت و مرغوب
- انجام روند بازاریابی اصولی در کشورها
- بستهبندی مناسب و حرفهای برای جذب خریداران
- کسب گواهی، استانداردهای ضروری و مجوزها
- طی کردن مراحل گمرک
ارزیابی نیاز بازار جهانی: از مهمترین قوانین صادرات زعفران از ایران
آشنایی با بازار جهانی و نیازهای آن را میتوان از اولین و مهمترین موضوعات در پیمودن مسیر موفقیت برای صادرات زعفران بیان کرد. برای کسب اطلاعات مفید در خصوص نیاز کشورها میتوان به اعداد و ارقام مرتبط با خرید و فروش این کالا در بازار بینالمللی رجوع کرد. نتایج حاصل شده کمک به شناخت پرتقاضاترین بازار میکند و در نتیجه باعث درآمدزایی بیشتر میشود.
تولید زعفران با کیفیت و مرغوب
در نظر گرفتن استانداردها، کیفیت محصول و سلامت آن در صادرات زعفران نیازمند توجه ویژه است. در نتیجه پیش از هر کاری ضروری است تا مرغوبیت و کیفیت محصول تضمین شود. از مرغوبترین زعفرانهای تولیدی در کشور ما مربوط به استان خراسان و شهرستان قائنات میباشد. همچنین زعفران انواع گوناگونی دارد؛ به همین سبب برای صادرات زعفران لازم است تا زعفران مرغوب و تفاوت در انواع آنها را بشناسیم و در نهایت بهترین گونه را صادر کنیم.
انجام روند بازاریابی اصولی در کشورها
انجام روند صادرات نیازمند آینده نگری و آشنایی با فرهنگ هر ملت به منظور بازاریابی موفق خواهد بود. هرچه بررسیهای انجام شده در خصوص نیازهای کشورهای مختلف و علایق مشتریان درستتر و دقیقتر باشد، جلب نظر و اعتماد خریدارن راحتتر بوده و صادرات پر درآمدتر خواهد بود.
بستهبندی مناسب و حرفهای برای جذب خریداران
توجه به ظاهر زعفران صادراتی و نوع بستهبندی آن بسیار با اهمیت است. هرچه بستهبندی خلاقانهتر و زیباتر باشد، مشتریان بیشتری برای خرید کالای شما ترغیب میشوند. بنابراین لازم است تا پیش از شروع روند صادرات هزینهای برای بستهبندی و طراحی آن در نظر گرفته شود. بستهبندیهای صادراتی باید با توجه استانداردهای تعیین شده توسط کشور مقصد انجام شود. بر روی بستهبندیها باید مواردی همچون: نام محصول، مشخصات کامل تولیدکننده، وزن محصول، تاریخ تولید و انقضا ، پروانه و سری ساخت، کشور تولیدکننده، راهنمای نگهداری از زعفران و منع مصرف برای گروههای خاص بیان شود.
کسب گواهی، استانداردهای ضروری و مجوزها
قبل از صادرات زعفران ابتدا باید مجوزهای ذکر شده در زیر را از موسسات مربوطه دریافت کنید:
- گواهی استاندارد
- مجوز وزارت بهداشت
- کارت بازرگانی
- معرفی نامه یا وکالتنامه اظهار کننده زعفران به گمرک
- صورت عدلبندی
- مجوز صدور
انجام هر یک از موارد امری زمانبر است و باید در بازهای مشخص انجام شود.
طی کردن مراحل گمرک
بعد از تکمیل موارد ذکر شده با رجوع به اداره گمرک فرم اظهارنامه مالیاتی جهت احراز هویت ارسال میشود تا پس از واریز هزینه، صحت مدارک و کالا از لحاظ نوع، تعداد و ارزش کالا بررسی شود. در صورت درستی اطلاعات مهر و امضا محصول انجام شده و نسخه تاییدیه صادرشده در گمرک ثبت میشود و در نهایت ترخیص کالا انجام خواهد شد.
جمعبندی
زعفران یکی از مهمترین کالاهای صادراتی کشور محسوب میشود اما برای رسیدن به موفقیت در کسب درآمد از این محصول توجه به قوانین صادرات زعفران از ایران از اهمیت ویژهای نیز برخوردار است. لازم است تا پیش از ورود به این حوزه تحقیقات درباره خریدارن و خواسته آنان از نحوه عرضه محصول انجام شده و همچنین مجوزها و مدارکی برای انجام یک فرآیند صادرات درست و مطمئن تهیه گردد.