ایران به عنوان یک کشور 4 فصل، در بسیاری از حوزههای کشاورزی و صادراتی جایگاه مطرحی دارد. خشکبار صادراتی همچون پسته در دسته کالای ارزآور به عنوان یک کالای غیر نفتی قرار میگیرد. به دلیل پرسود بودن پسته در تجارتها، ایجاد اشتغال، ارزش افزوده و سایر جنبههای اقتصادی، دولت نیز توجه ویژهای در روند تولید و صادرات این محصول دارد. بسیاری از سرمایهگذاران و تجار علاقه زیادی دارند تا در روند صادرات پسته شرکت کرده تا سود قابل توجهای کسب کنند. اما به دلیل نداشتن دانش کافی در زمینه مراحل صادرات پسته ایرانی معمولا با شکست و ضرر مواجه میشوند و از انجام آن منصرف خواهند شد. پس قبل از هرچیز واجب است تا شیوه صحیح صادرات پسته ایرانی را بررسی کنیم.
مراحل صادرات پسته ایران
در کشور ایران، از شهرستانهای اصلی در تولید پسته میتوان به شهرستان بردسکن، مه ولات، خلیل آباد، دامغان، رفسنجان، زرند، سیرجان و انار اشاره کرد. عمده این شهرستانها مربوط به استان خراسان، سمنان و کرمان میباشد که حدود 80 درصد از کل پسته ایران را تولید میکنند.
صادرات پسته با کیفیت ایرانی
در ابتدای روند صادرات پسته، لازم است تا نیازهای واردکنندگان پسته را مورد بررسی قرار دهیم. بر اساس کشور واردکننده نوع پسته صادراتی هم ممکن است تفاوتهایی داشته باشد. در میان کشورهای خواهان پسته ایرانی اروپا بهترین نوع و کیفیت را تقاضا میکند.
پس از تهیه پسته با کیفیت، فراهم کردن بستهبندی شکیل و جذاب از گزینههای مهم در صادرات پسته میباشد. اطلاعاتی کامل از شرکت صادرکننده، وارد کننده و سایر مشخصات تولید باید بر روی بستهبندی ذکر شود.
حال لازم است تا برای صادرات پسته گواهی، مجوز و استانداردهای حیاتی به کشورهای دیگر را کسب شود. از استانداردهای مهم در صادرات پسته به کشورهای اروپایی نداشتن سم افلاتوکسین را میتوان مثال زد که توسط نوعی قارچ به نام آسپرژیلوس تولید میگردد. این قارچ روی محصولات غذایی مختلفی پیدا میشود که مهمترین آنها پسته است. تهیه تاییدیه سلامت برای صادرات پسته، به لحاظ میزان آلودگی به سم آفلاتوکسین، امری زمانبر است و باید برنامهریزی مناسبی برای آن انجام گیرد تا خسارت را به حداقل برساند.
پس از انجام تمام مراحل ذکر شده، پسته صادراتی به گمرک برای بررسیهای مربوط به نوع، وزن، مشخصات و غیره تسلیم میشود تا مراحل ثبت آن طی گردد. سپس میتوان گواهی سلامت را پس از نمونهبرداری و کسب تاییدیه نهایی از گمرک دریافت کرد.
در نهایت بعد از تکمیل و کسب گواهیها، محموله برای ارسال به شرکت حمل و نقل انتخاب شده تحویل داده میشود و قراردادی بر مبنای آن بسته خواهد شد.
جمعبندی
با اینکه تجارت پسته شامل چالشها و مشکلات زیادی میباشد اما در صورت توجه به مراحل صادرات پسته ایرانی فرصتهای بسیاری برای کشور فراهم میکند. برای توسعه هرچه بیشتر در این زمینه برنامهریزی و تحقیق درباره مواردی همچون کشور مقصد، بستهبندی و زمان لازم برای هر یک از مراحل ذکر شده و غیره اهمیت دارد. از آنجایی که پسته از پرسودترین کالاهای غیر نفتی میباشد، واجب است تا روند تهیه و ارسال آن به درستی طی شود تا نتیجه مطلوبی را بدست آوریم.